Ads 468x60px

torstai 12. toukokuuta 2016

Miten digitalisaatio ja tietoturva kohtaavat?

Riskienhallinnan kannalta mielenkiintoinen ilmiö on uudenlaisten luottamusmekanismien yleistyminen. Suuret digitaaliset alustat keräävät käyttäjiä yhteen ja keskeistä on tiedon avoimuus ja tasapuolisuus palveluiden ja tuotteiden myyjien sekä ostajien välillä. Myös sekä ostajat että myyjät arvioidaan, mikä laskee väärinkäytösten määrää. Voidaankin väittää, että perinteiset regulointijärjestelmät menettävät merkitystään.

Valitettavasti digitalisaatio ei ole vielä tuonut ratkaisua tietoturvan varmistamiseen sormia napsauttamalla, vaan se vaatii toimenpiteitä ja osaamista. Siinä missä digitalisaatio on monilla aloilla tasapäistänyt informaatiota ostajien ja myyjien välillä, digitaalisten ratkaisujen kehittäminen on yhä ala, jota leimaa epäsuhtainen informaatio. Tilaajalla on harvoin osaamista tai resursseja arvioida ratkaisun luotettavuutta ja tietoturvallisuutta.

Tätä epäsuhtaista ja puutteellista tietoa voi hallita mm. sertifioinneilla, jotka toimivat IT-palveluita ostavien asiakkaiden riskienhallintamenetelmänä. Digitalisaation myötä myös riskit ovat digitaalisia, joten asia on mitä akuutein ja jatkuvasti kasvattaa merkitystään.

Lue lisää Sytyke-lehdestä (2/2016), jossa käsittelemme tätä asiaa ja tarjoamme vinkkejä epävarmuuden hallintaan. (Sähköinen versio saatavilla Sytykkeen-sivuilta myöhemmin.)


Teijo Peltoniemi & Mika Iivari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti