Ads 468x60px

torstai 26. kesäkuuta 2014

Vuonna 1984/2014

"Juuri nyt ajomatka kohteeseen Töölönlahdenkatu kestäisi 16 minuuttia." - iPhone-käyttäjät saivat iOS 7 -päivityksen myötä liudan uusia ominaisuuksia, joista tuo edellä mainittu sitaatti ilmoituskeskuksesta on yksi esimerkki. Kiva ja hyödyllinen uusi ominaisuus, vai mitä?

"Juuri nyt ajomatka kotiin kestäisi 10 minuuttia." - Hetkinen, kuka kertoi puhelimelleni missä asun? Todennäköisesti ei kukaan, vaan puhelimeni on päätellyt asian siitä missä nukun yöni. Tämä muuttaa em. ominaisuuden jo asteen pelottavammaksi. Lisäksi puhelimeni tietää, että maanantaisin ja tiistaisin en yleensä olekaan menossa Töölönlahdenkadulle, vaan toiseen osoitteeseen.

Tokihan voisin iPhonen asetuksista kääntää pois päältä sijaintipalveluiden käytön, mutta tarvitsen niitä muihin tarkoituksiin, joten en tee niin, vaan jatkan käyttöä.

Seuraavaksi törmään asiaan käytyäni bisneslounaalla erään asiakkaan edustajan kanssa. Lounaan jälkeen huomaan että puhelimeni facebook-sovellus ehdottaa minulle ihmisiä, joita saatan tuntea. Listalla on asiakkaan edustaja, jonka kanssa juuri olin lounaalla. Johtuuko tämä siitä, että:

a) olemme Linkedin -kontakteja
b) hän kävi ennen tai jälkeen lounaan katsomassa julkisen facebook-profiilini
c) puhelimemme sijaintitiedot kertoivat että viivyimme tasan saman aikaa samassa paikassa puolen metrin etäisyydellä toisistamme vai
d) kaikkien edellisten yhdistelmästä?

En hyväksy sovelluksen ehdotusta, koska emme tunne kuitenkaan henkilökohtaisella tasolla riittävän hyvin. Meillä ei ole facebookissa yhteisiä tuttuja, joten epäilen sen johtuneen myöskään yksistään b)-kohdasta. Todennäköisesti puhelimemme, joku kolmannen osapuolen sovellus tai mainosoperaattori on yhdistellyt sijaintitietojamme muihin tietoihin.

Eihän ihmisten valvonta ja profilointi sekä tietojen kerääminen ja yhdistely mitään ihmeellistä nykypäivänä ole. Edward Snowden toi tasan vuosi sitten julki koko maailmalle NSA:n systemaattisen tietojen keräämisen ja valvonnan (Blogissamme esitellyt NSA:n vakoilutyökalut), jonka tietoturva-ammattilaiset ja monet muut ovat tienneet jo vuosikausia. Itse kuulin ensimmäisen kerran Echelon-ohjelmasta jo 90-luvulla. Yhdysvallat kielsi Echelonin ja NSA:n (No Such Agency) olemassaolon vielä vuoteen 2000 asti. Toki isonveljen valvonta ja NSA sai lisäpuhtia ja resursseja 911-iskujen jälkeen 26.10.2001 säädetyn Patriot Actin kautta. Kirjoitin jo ennen Snowdenin paljastuksia huhtikuussa 2013 blogitekstin, jossa viittasin ongelmiin mitä saattaa syntyä pilvipalvelujen käytöstä ja tietojen luovuttamisesta yhdysvaltain viranomaisille Patriot Act:in mukaan. Orwell tiesi asian jo vuonna 1948 kirjoittaessaan otsakkeessa viitattua kirjaansa.

Kerron vielä yhden esimerkin, joka viimeistään konkretisoi sijaintipalveluiden käytön ja tietojen yhdistelyn pahimmat puolet. Ystäväni kysyi minulta, miksi facebook ehdottaa hänelle arvostelua  Jorvin lastentautien poliklinikasta samana päivänä, kun hänen vaimonsa on käyttänyt heidän lastaan paikassa. Hän itse ei ollut käynyt lähelläkään Jorvia kyseisenä päivänä, eikä edes lähiaikoina. Hänen vaimonsa ei ole facebookissa, ja heillä on eri merkkiset puhelimet (iPhone ja Lumia). Voihan asia ja ehdotus olla sattumaakin, mutta ainakin itse mietin tapahtuneen jälkeen facebookin ehdotuksia ja suosituksia ihan eri tavalla kuin aiemmin. Yllättävän moni tietää missä olet tänä kesänä!

Hyvää kesää kaikille blogimme lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti