Ads 468x60px

tiistai 20. toukokuuta 2014

Perusoikeudet vastakkain Euroopan unionin tuomioistuimen Google-ratkaisussa?


EU-tuomioistuin linjasi menneellä viikolla kauaskantoisessa ratkaisussaan hakukoneiden kuten Googlen velvollisuudesta poistaa hakutuloksistaan viitteet tiettyihin yksittäisiä henkilöitä koskeviin tietoihin. Ratkaisun mukaan yksityishenkilöllä on oikeus tulla unohdetuksi Googlen hakutuloksissa, kun häntä koskeva tieto on muuttunut epäolennaiseksi tai vanhentuneeksi. Tällöin tuoretta ECJ:n ratkaisua tulkiten henkilöllä voisi olla oikeus saada itseään koskevista hakutuloksista poistettavaksi aineiston, joka viittaa esim. taloudellisiin vaikeuksiin tai oikeuskäsittelyihin, jos hänen taloudellinen tilanteensa on ratkaisevasti muuttunut tai jos hän on saanut vapauttavan tuomion. 


Oikeus ei koske yleisesti kaikkia tiettyä henkilöä koskevia henkilötietoja, vaan tiedot, joita pyydetään poistettavaksi, tulee osoittaa tietojen käsittelyn kannalta virheellisiksi. Oikeus tukeutuu tulkinnassaan suoraan henkilötietodirektiivin 12 b artiklaan.


Päätös on luonnollisesti herättänyt kiivasta keskustelua suuntaan ja toiseen. Toisten mielestä päätös, joka kiistatta jatkaa Euroopassa vallalla olevaa perusoikeusmyönteistä tulkintalinjaa tietosuoja-asioissa, on yksilön suojan riemuvoitto isoista korporaatioista, toiset taas näkevät ratkaisussa sensuurin piirteitä.


Sananvapauden kannalta on kieltämättä ongelmallista, että hakutuloksia sensuroidaan yksityishenkilöiden pyyntöjen perusteella. Näissä aineistoissa saattaa olla myös muuta, yleisesti oleellista tietoa, tai sellaista tietoa henkilöstä, joka olisi tärkeää informaatiota yhteiskunnan näkökulmasta. Pulmallista on myös se, että viime kädessä Google tai muu hakukoneyhtiö tekee ensisijaisen päätöksen tiedon olennaisuudesta tai vanhentuneisuudesta eli siitä, onko poistopyyntö perusteltu vai ei. Poistopyynnöt, jotka tehdään suoraan hakukoneyhtiölle, saattavat olla vain subjektiivisesta näkökulmasta perusteltuja.


Tuomioistuin on ratkaisussaan ennakoinut tulevaa tietosuoja-asetusta, jonka luonnostekstistä löytyy mainittu ”the right to be forgotten”. Asetuksen tavoite on myös ulottaa säännösten soveltuvuus koskemaan EU:n ulkopuolella sijaitsevia palveluntarjoajia, jos nämä tarjoavat palvelujaan unionin alueella – tuomioistuin on ratkaisussaan samoilla linjoilla.


Mielenkiintoista on nähdä, minkäluonteisia pyyntöjä hakukoneyhtiöille alkaa tippua. Julkisuudessa pyynnöistä tulevat olemaan sellaiset, joihin hakukoneyhtiöt eivät suostu ja jotka tämän seurauksena mahdollisesti puidaan tuomioistuimissa. Ratkaisun tuottamasta pettymyksestä huolimatta hakukoneyhtiöt ovat varmasti jo ryhtyneet rakentamaan vaatimustenmukaista prosessia, sillä ECJ:n tuomiosta ei voi valittaa.

EDIT 11.6.2014: Euroopan komissio on hiljattain julkaissut factsheetin ECJ:n päätöksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti