Ads 468x60px

torstai 20. helmikuuta 2014

Onko Olympialaiset ja erityisesti video streaming tietoturvaongelma vai eikö se ole?Aikaisempi blogikirjoituksemme ”Sotshin olympialaiset ja leijonien menestyson organisaatioille uusi tietoturvariski” sai kohtuullisesti mediahuomiota ja herätti myös paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Se on hyvä asia. Saimme myös jossain määrin kritiikkiä siitä, että keksimme olemattomia ongelmia. Esitettyjä argumentteja olivat muun muassa:

  • Toimisto ja tuotantoverkothan on erotettu toisistaan
  • Liikenteeseen voi helposti asettaa rajoituksia ja priorisoida liikennettä
  • Eihän ulospäin lähtevä liikenne vaikuta sisäisten järjestelmien toimintaan
  • Ei-toivotun liikenteenhän voi estää

Nämä ovat kaikki valideja argumentteja – silloin, kun ne on toteutettu.
Yksi kirjoituksemme keskeisistä tavoitteista ja ajatuksesta oli nimenomaan korostaa sitä, että läheskään aina näitä asioita, jotka ovat mahdollisia, ei kuitenkaan ole tosielämässä toteutettu. Tässäkään asiassa oleellista ei ole ainoastaan se, miten asiat hienoimmillaan teknisesti voisi toteuttaa, vaan miten ne oikeasti on toteutettu ja miten ihmiset toimivat.
20.2.2014 mennessä uutisiin asti oli päässyt ainakin seuraavat tapaukset

EDIT: 20.2.2014 13:30 - uusia uutisoituja tapauksia
Suhteellisen lyhyessä ajassa video streaming on siis aiheuttanut ihan oikeita ongelmia. Olettavaa on myös se, että 100% ongelmista ei ole päätynyt mediaan asti. Huomaako kukaan muuten mitä yhteistä mediaan asti päätyneillä ongelmilla on?

Lisäksi otimme jutussamme kantaa siihen, että työntekijät saattavat käyttää myös vaihtoehtoisia tapoja videon katseluun ja aika monessa eri uutisten kommenteissa sanottiinkin, että ”siinähän estävät Areenan, pystyn katsomaan peliä tavalla x”. Poikkeuksetta tämä tapa x oli organisaation kannalta ei-toivottu ja riskialtis.

Saimme siis aikaan hyvää keskustelua ja muistetaan että se, mikä on teknisesti mahdollista ei aina ole se, miten asiat oikeasti on. Muistetaan myös, että ihmiset ovat luovia. Yleensä se on hyvä asia. Ihan aina ei;)

EDIT 21.2.2014 Viestintävirasto selvitti onko Olympialaisten katselu ongelma runkoverkoille. Selvityksen perusteella ei, mikä nyt olikin aika odotettu tulos. samassa yhteydessä todetaan yritysverkkojen osalta että Internetliittymille palveluntarjoajat kertovat olympialaisten aiheuttaneen yksittäisiä kuormituspiikkejä. Yksittäinen nettivideolähetyksen katsoja kuluttaa kaistaa 1-2 Mbit/s, jolloin tyypillinen keskisuuren yrityksen 100 Mbit/s liittymä kuormittuu täyteen 50-100 samanaikaisen katsojan aiheuttamasta liikenteestä. Tilannetta on pystytty korjaamaan liittymien kapasiteetin nostoilla ja yritysten sisäisillä ohjeistuksilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti