Ads 468x60px

torstai 21. marraskuuta 2013

Taloudellisiin väärinkäytöksiin syyllistyvät arvostetut kollegat, kyberuhat tulevat ulkopuolelta


Taloudellisiin väärinkäytöksiin syyllistyvät arvostetut kollegat, kyberuhat tulevat ulkopuolelta
KPMG analysoi Global profiles of the fraudster -tutkimuksessa lähes 600 taloudellisesta väärinkäytöstapausta ja väärinkäytösten tekijää 78 maassa ympäri maailmaa, mukaan lukien Suomessa. Tutkimuksen mukaan tyypillistä väärinkäytöksille on: 
-      tekijän ikä on 36−45 vuotta
-      teko kohdistuu omaan työnantajaorganisaatioon
-      tekijä toimii johtavassa asemassa
-      tekijä on ollut organisaation palveluksessa yli kuusi vuotta
-      tekijä toimii yhteistyössä yhden tai useamman henkilön kanssa
-      tekijä nauttii kollegoidensa arvostusta.

Tekijöistä 61 prosenttia on sen organisaation palveluksessa, johon väärinkäytös kohdistuu. Näistä 41 prosenttia on ollut kyseisen organisaation palveluksessa yli kuusi vuotta. Useamman tekijän yhteistyössä toteuttamien väärinkäytösten määrä on noussut jatkuvasti ja niitä oli 70 prosenttia tutkituista tapauksista (vuoden 2011 tutkimuksessa vastaava luku oli 61 prosenttia ja vuoden 2007 tutkimuksessa ainoastaan 32 prosenttia). Näistä 43 prosentissa oli mukana tekijöitä sekä organisaation sisältä että sen ulkopuolelta.

Vahvat sisäiset kontrollitkaan eivät estä väärinkäytöksiä
Tutkimuksen mukaan peräti 93 prosentissa tapauksista teko sisälsi useita yksittäisiä transaktioita. Väärinkäytökset jatkuvat monesti useita vuosia ja niiden havaitsemiseen saattaa mennä 3−5 vuotta. Heikko sisäinen kontrolli mahdollisti 54 prosenttia väärinkäytöksistä.
− Sisäisten kontrollien toimivuutta onkin syytä arvioida uudelleen muuttuvassa ympäristössä: eilisen kontrollit eivät vastaa tämän päivän eivätkä etenkään huomisen kyberriskeihin, toteaa Suomessa KPMG:n Forensic-palveluita vetävä Jyri Tarvainen.
− Toisaalta vahvatkaan kontrollit eivät estä väärinkäytöksiä – peräti 20 prosenttia tekijöistä toimi uhkarohkeasti kontrolleista piittaamatta, jatkaa Tarvainen.

Kyberväärinkäytösten osuus kasvaa
Tutkimuksen mukaan erilaiset kyberväärinkäytökset, kuten haittaohjelmien tai väärennettyjä www-sivujen avulla tehtävät rikokset tulevat todennäköisesti kasvamaan. Samalla huipputeknologian rooli väärinkäytöksissä voi lisääntyä merkittävästi. Taloudelliset väärinkäytökset ja perinteiset petokset, joiden tekijä tulee usein organisaation sisältä, poikkeavat jossain määrin kyberrikollisuudesta, jossa uhka tulee tyypillisesti ulkoa.
− Uhrina on yleensä ensiksi organisaation työntekijä, joka tietämättään tai ajattelemattomuuttaan joutuu osaksi hyökkäystä antamalla yritykseen liittyviä tietoja puhelimessa tai klikkaamalla sähköpostin linkkiä tai liitetiedostoa, kertoo Suomen KPMG:n tietoturvapalveluista vastaava Mika Laaksonen.
− Kun organisaation sisäisiin järjestelmiin on päästy, hyökkääjä etsii haluamiaan tietoja esimerkiksi patenteista, hinnoittelusta tai muista liikesalaisuuksista, joilla on merkitystä sekä hyökkääjälle että organisaatiolle itselleen, jatkaa Laaksonen.

Perinteiset petokset ja sisäiset väärinkäytökset eivät ole kadonneet mutta kyberuhat ovat tulleet niiden rinnalle. Yritysten on panostettava myös kyberväärinkäytösten ehkäisemiseen ja niiden havaitsemiseen.
− Selvää on, että organisaatioiden kyky havaita ja siten puuttua ulkoisiin ja sisäisiin uhkiin ja väärinkäytöksiin on niin KPMG tutkimuksen kuin julkisuuteen tulleiden tapaustenkin valossa aivan riittämätön, jatkaa Laaksonen.

Taustaa tutkimuksesta
KPMG:n Global profiles of the fraudster -tutkimus on jatkoa vuosina 2007 ja 2011 toteutetuille tutkimuksille. Tutkimuksen kohteena on valkokaulusrikollisuus. Tutkimus pureutuu tyypillisen taloudellisen väärinkäytöksen tekijän profiiliin sekä tunnusmerkkien, motivaatiotekijöiden ja ympäristötekijöiden suhteeseen. Vuoden 2013 tutkimuksessa analysoitiin 596 väärinkäytöksen tekijää ja väärinkäytöstapausta 78 maassa ympäri maailmaa. Tutkimus perustuu tapauksiin, joita KPMG tutki elokuun 2011 ja helmikuun 2013 välisenä aikana.  

Tutkimus on luettavissa osoitteessa:

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä raja valtiollisten, hyvin rahoitettujen rikollisten ja kiusantekijöiden välillä näkyy. Kaksi edellämainittua kykenee ylläpitämään läsnäoloa. Persistenssihän ei tarkoita sitä, että jatkuvasti ja-tai pysyvästi jotain tapahtuisi, vaan se voi olla "sillanpääaseman" ylläpitoa, piiloutumista ja hallintaa. Kuka lypsylehmää tappaisi? On se sitten IPR:n tai jonkun muun vuoksi rakennettu.

Laaksonen puhuu vahvaa asiaa "Selvää on, että organisaatioiden kyky havaita ja siten puuttua ulkoisiin ja sisäisiin uhkiin ja väärinkäytöksiin on niin KPMG tutkimuksen kuin julkisuuteen tulleiden tapaustenkin valossa aivan riittämätön".

Lähetä kommentti