Ads 468x60px

perjantai 29. marraskuuta 2013

Status update EU:n tietosuoja-asetus


EU:n tietosuoja-asetuksen lainsäädäntöprosessissa eletään jännittäviä aikoja. Mm. Yhdistynyt kuningaskunta ja Ruotsi vastustavat asetuksen hyväksymistä tämän vaalikauden (-2014) aikana, mutta komissio on ilmoittanut, että se aikoo jatkaa lainsäädännön valmistelua siten, että se astuisi voimaan vuoden 2015 alusta. Muussa tapauksessa lainsäädäntötyö jouduttaisiin aloittamaan uudelleen melko lailla puhtaalta pöydältä. 

Poliittisessa ilmapiirissä on Edward Snowdenin NSA-paljastusten ja erinäisten vakoiluskandaalien jälkeen voimistunut tahto saada voimaan uusi, vahvempi ja yhtenäisempi tietosuojalainsäädäntö, jolla pyritään vaikuttamaan myös esim. amerikkalaisten yritysten henkilötietojen käsittelyn käytäntöihin.
Alkuperäiseen luonnokseen on ehdotettu ennätyksellisesti n. 4000 muutosta, ja ehdotus on nyt menossa jäsenvaltioiden välisiin neuvotteluihin unionin neuvostossa. Merkittäviä muutoksia on mm. tietovuototapausten maksimirangaistuksen korottaminen jopa 5 % / 100 milj. euroon yrityksen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. Uutena pyrkimyksenä on rajoittaa EU:n ulkopuolelle tapahtuvaa henkilötietojen siirtoa vaatimalla toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntää tiedonsiirroille. Eksplisiittisen suostumuksen vaatimuksella koskien kaikkea henkilötietojen käsittelyä olisi merkittäviä taloudellisia vaikutuksia rekisterinpitäjille. 
Voitaneen todeta, että alalla odotetaan uusien vaatimusten hyväksyntää innolla, lopullisen asetuksen nyanssit ovat toissijaisia; ne kun ovat viime kädessä aina poliittisten intressien värittämiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti