Ads 468x60px

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Silk Roadin ylläpitäjä pidätetty ja sivusto suljettu

BBC ja RT uutisoivat, että Darknetin tunnetuimman laittomien hyödykkeiden kauppapaikan Silk Roadin ylläpitäjä on pidätetty. Samalla Silk Road on myös mitä ilmeisemmin suljettu. Pidätysmääräys on annettu 27. syyskuuta, mutta varsinaisesta pidätyspäivästä ei ole tietoa. Pidätysmääräyksen julkisuuten toi tietoturvatutkija Bryan Krebs. Määräyksen mukaan Ross Ulbricht on syyllistynyt mm. huumekauppaan, hakkerointiin ja palkkamurhan tilaamiseen.

Silk Road on pysynyt verkossa jo vuosien ajan. Siitä, onko nyt pidätetty Ulbricht aka Dread Pirate Roberts sivuston alkuperäinen perustaja, ei ole täyttä varmuutta. Eräässä haastattelussa Dread Pirate Robertsina esiintynyt henkilö kertoi ostaneensa sivuston sen alkuperäiseltä perustajalta. Joka tapauksessa Silk Roadin taru lienee lopussa. Viranomaiset sivusto onnistui välttämään vuosien ajan käyttämällä hyväksi kahta merkittävää teknistä ratkaisua: Tor-verkkoa ja Bitcoinia. Lisäksi sivusto kehitti luottamusjärjestelmän kauppiaden ja ostajien luotettavuuden varmistamiseksi ja turvatalletus-palvelun (escrow) rahasiirtojen turvaamiseen. Yhdessä nämä sivuston saaman julkisuuden lisäksi nostivat sen melko varmasti suurimmaksi laittomien hyödykkeiden kauppapaikaksi.

Bitcoin lienee jo kaikille blogin lukijoille tuttu. Tor-verkko ja onion routing eivät ehkä ole tulleet niin usein vastaan. Tässä reititystavassa liikenne reititetään kohdepalvelimelle useiden salattujen linkkien kautta. Jokainen linkki purkaa yhden kerroksen salausta, muttei pääse käsiksi alempiin kerroksiin. Myös alkuperäinen lähettäjä ja lopullinen määränpää ovat välittäviltä solmuilta piilossa. Lisäksi protokolla tarjoaa palvelimille mahdollisuuden toimia piilotettuina palveluina oman Tor-osoitteen takana. Tämä takaa anonymiteetin sekä palvelimelle, että tavallisille käyttäjille.

Kokonaisuus on taannut suhteellisen varman kauppapaikan sekä myyjille, ostajille että ylläpitäjille. Pidätysmääräyksen arvion mukaan sivuston liikevaihto koko olemassaolon aikana on ollut n. 9,5 miljoonaa bitcoinia, eli yli miljardi dollaria. Tästä ylläpito on saanut omaan taskuunsa arviolta 80 miljoonaa dollaria. Nämä luvut ovat melko varmasti hihasta vedettyjä. Todellisia summia emme saa ehkä koskaan tietää.

Lähes yhtä mielenkiintoista on kryptovaluutta Bitcoinin kurssimuutos viimeisien tuntien aikana. Arvo on pudonnut selkeästi päivän huipusta. Suoranaisesta syöksykierteestä ei voi ainakaan vielä puhua. Bitcoinin arvoa voi seurata esimerkiksi täältä: http://bitcoinity.org/markets.

Bitcoinin arvo vaihtelee toki myös normaalisti. Tällä hetkellä ei voida varmasti sanoa, onko Silk Roadin sulkemisella aitoa vaikutusta arvoon. Itse sivusto lienee ollut kiinni jo jonkin aikaa, vaikka pidätys tuli julkisuuteen vasta nyt. Jotain arvioita vaikutuksesta saataneen muutaman päivän kuluttua, kun nähdään onko Bitcoin transaktioiden määrässä tapahtunut suuria muutoksia. Tällä hetkellä kauppa käynee suhteellisen kuumana.

Lisäys: Tästä Reddit keskustelusta voi lukea tarkempia tietoja http://www.reddit.com/r/SilkRoad/comments/1nl7p9/sr_shutdown_fallout_discussion/. Tiedot perustuvat mm. tuohon pidätysmääräykseen.

-AnttiA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti