Ads 468x60px

maanantai 21. lokakuuta 2013

Ruotsin verkkovalvonta

Lätäkön takana, iloisessa naapurimaassamme Ruotsissa, on viime viikkojen aikana keskusteltu varsin kiivaasti FRA:n (Försvarets radioanstalt, Ruotsin puolustusvoimien alainen radiolaitos FRA) suorittamasta verkkovalvonnasta. FRA:ta on syytetty NSA:n ja GCHQ:n tärkeimmäksi yhteistyötahoksi Venäjää vastaan suoritetun verkkovakoilun yhteydessä. Ruotsin erittäin kehittynyt verkkoinfrastruktuuri tekee siitä tärkeän verkkoliikenteen solmukohdan, jonka läpi kulkee Venäjän ja Suomen internetliikenne. Näin myös suurin osa Suomesta ulkomaille suuntautuvista sähköposteista, pikaviesteistä ja sosiaalisen median päivityksistä. Vielä mielenkiintoisemmaksi asian tekee se, että FRA:lla on valmiuksia murtaa verkkoliikenteen salauksia.

Mitä siis tiedämme FRA:sta?

Laki verkkovalvonnasta säädettiin jo vuonna 2008. Verkkovalvontaa suorittaa Ruotsin puolustusvoimien alainen osasto FRA, joka työllistää noin 700 henkeä. Valvontaa suoritetaan enimmäkseen puolustusvoimien omaan tiedustelukäyttöön, mutta viime aikoina myös SÄPO (Ruotsin SUPO) on saanut oikeuden tilata informaatiota. Valvonnasta saatujen tietojen avulla FRA väittää pysäyttäneensä merkittävän määrän Ruotsia vastaan suunnitelluista terrorihyökkäyksistä. 

Who watches the watchers?

Verkkovalvonnan mahdollistaman lain säätämisen yhteydessä perustettiin erinäisiä kontrollielimiä, joiden avulla on tarkoitus estää väärinkäytöksiä. Tärkein näistä on FRA:n sisäinen tuomioistuin, jonka kautta jokainen valvontatehtävä olisi hyväksyttävä. Tähän asti yhtään pyyntöä ei ole evätty ja joidenkin tietojen mukaan koko luvanhakuprosessi on mahdollista ohittaa kutsumalla valvontatehtävää ”testiksi”. FRA:lla ei ole lupaa vakoilla omia kansalaisiaan, ellei kyseessä ole kansallista turvallisuutta uhkaava tieto. Siitä miten tiedon uhkaavuus määritellään ei ole tietoa.

FRA:lla on 70 vuoden salassapitoluokitus kaikelle tekemälleen työlle, joten verkkovalvonnan laajuus ei selviä vielä pitkään aikaan ellei Ruotsistakin löydy omaa Snowdenia, joka haluaisi paljastaa luottamuksellisia tietoja. Varsin yllättäen Ruotsin lainsäädäntö ei estä FRA:n salaisista toimista keskustelemista mutta dokumenttien vuotaminen on lakien vastaista.

Kohun keskellä on syytä muistaa, että verkkovalvonta ja -vakoilu on tärkeä osa monen maan puolustustoimintaa, eikä siinä ole mitään erikoista. Ongelma tulee siitä, ettei valvontaa rajoiteta ja valvota tarpeeksi tarkasti. Tarkasti valikoitujen kohteiden valvonnan sijasta tarkkaillaan kaikkea verkkoliikennettä, jolloin tavallisten ihmisten yksityisyydensuoja on uhattuna. Nykyistä valvontatapaa voisi verrata siihen, että jokaiseen kotiin asennetaan salakuuntelulaitteisto, jonka jälkeen luotetaan siihen, että viranomainen noudattaa määräyksiä koska kuuntelua saa suorittaa.

Näin siis Ruotsissa, mikäköhän on Suomen verkkovalvonnan laita? Kuinka laajasti meitä valvotaan? Entä miten valvontaa valvotaan? Toivottavasti ruoho olisi tällä puolella vihreämpää.


Kielimiehet voivat lukea lisää mm.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti