Ads 468x60px

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Tietosuojan toteutuminen ei ole pelkästään rekisterinpitäjien hartioilla!Viimeaikaista uutisointia Yhdysvaltain viranomaisten ja suurten verkkopalvelutarjoajien yhteistyöstä käyttäjien viestintää koskevien tietojen vaihdosta voi tarkastella monesta näkökulmasta, mutta ehkä tässä kohtaa on hyvä myös muistella periaatteita, joita jokaisen verkkopalvelun käyttäjän tulisi ymmärtää punnita.

Jos rekisterinpitäjä ei osaltaan pysty toteuttamaan rekisteröidyn itsemääräämisoikeutta, kasvaa rekisteröidyn, tai pitäisikö sanoa rekisteröitävän, omien valintojen merkitys tietosuojan toteutumisessa. Siihen, mitä tietoja itsestä verkkoon pääsee ja miten laajalle ne leviävät, voi jokainen itsekin vaikuttaa. Ensinnä tulee arvioida, minkälaisiin palveluihin tietojaan luovuttaa tai minkälaisilla sivuilla vierailee. Selvää on toki, että usein käyttäjä on ’ota-tai-jätä’-tilanteessa, joko taloudellisista tai esim. sosiaalisista syistä. Tällöin on korostetun olennaista, mitä tietoja itsestään antaa ja minkälaisen jalanjäljen itsestään jättää. 

Hyvä nyrkkisääntö on, että kaiken netissä tekemäsi, sanomasi ja ilmoittamasi tulisi kestää päivänvaloa, julkista tarkastelua, huomenna ja siinä vaiheessa, kun haet kesätöihin tai tasavallan presidentiksi. Tämä arvio perustuu viime kädessä jokaisen itsensä suorittamaan subjektiiviseen riskianalyysiin, jonka lopputuleman tulisi vaikuttaa viestin suojaustasoon, tarkoitti tämä sitten vastaanottavan yleisön rajoittamista, lauseiden pehmentämistä tai sähköpostiviestin salaamista. Jos et ole varma päivänvalon vaikutuksesta, kannattaa ehkä miettiä vielä uudestaan, samalla kuitenkin muistaen, että sananvapaus on oikeusvaltion tärkeimpiä perusoikeuksia.  

PS. Jos haluat tehdä FB-ystävällesi palveluksen, ilmoita hänelle etukäteen, tai vähimmillään, tägää hänet, jos koet pakonomaista tarvetta julkaista kuvia, joissa hän esiintyy. Tällä tavalla hänellä säilyy edes osittainen kontrolli siitä, mitä kuvamateriaalia hänestä verkossa julkaistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti