Ads 468x60px

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Huonot ajat saavat ihmiset tekemään kavalluksiaKPMG tekee säännöllisesti Fraud Barometer-tutkimusta. Tutkimuksen data on pääosin Britanniasta, mutta tässä kirjoituksessa on pyritty analysoimaan tilannetta myös Suomen osalta.

Vuoden 2012 osalta tutkimuksessa on nähtävissä kuinka ammattirikollisten tekemien suurten huijauksien sijaan perinteisemmät, yksittäisten ihmisten toteuttamat ja arvoltaan vähäisemmät yrityspetokset ovat lisääntyneet selvästi vuoden 2012 aikana. Tämä on hyvin linjassa aikaisempien tutkimuksien kanssa, jotka osoittavat, että taloudellisesti huonoina aikoina väärinkäytöksiin syyllistyvät myös yksittäiset ihmiset. Tämä oli voimakkaasti nähtävissä myös vuoden 2008 talouskriisin aikoihin.

Suomessakin paljastui juuri kavallus, jossa kirjanpitäjän epäillään vieneen asiakkaiden tileiltä merkittävän summan rahaa (lähes miljoona euroa). Ilta-Sanomien uutinen aiheesta

Tulosten analysoinnin perusteella esimerkiksi identiteettivarkauksia tapahtui rahallisilla kuluilla mitattuna kaksinkertaisesti, sekä tavaroihin että hyödykkeisiin liittyvien petosten ja Ponzi-huijausten (pyramidihuijausten) määrät kasvoivat selvästi vuoteen 2011 verrattuna. Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että petokset tapahtuivat entistä enemmän yritysten sisäpiirissä. Esimerkiksi brittiläisiin yrityksiin kohdistuneissa petoksissa johdon tai henkilökunnan osuus oli 80 prosenttia kaikkien petoksien aiheuttamista taloudellisista menetyksistä. Lisäksi kaikkien Britanniassa vuonna 2012 tapahtuneiden yrityspetosten määrä kasvoi sekä niistä aiheutuvat kulut nousivat jyrkästi.

Tutkimuksessa todettiin myös että yksityishenkilöiden veronkiertotapauksia sekä erilaisten etuuksien väärinkäyttötapauksia todettiin Britanniassa vuonna 2012 huomattavasti enemmän kuin vuotta aikaisemmin. KPMG:n tutkimuksessa todetaankin, että vuoden 2013 osalta odotetaan entistä suurempaa kasvua perinteisten petosten osalta, koska niiden taustalla ovat ihmisten henkilökohtaiset ongelmat nykyisen taloustilanteen aikana. Petokset ja väärinkäytökset kuitenkin lisäävät entisestään tarvetta tehdä kululeikkauksia niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla, joka voi tarkoittaa rahallisten menetysten lisäksi myös työpaikkojen vähennystarvetta ja valtionhallinnon budjetin venyttämistä entisestään.

Toisaalta KPMG:n tutkimuksessa todettiin myös hyviä uutisia petosten torjunnassa, koska ammattimaisen rikollisuuden toteuttamat petokset vähenivät selvästi vuoden 2012 aikana. Tutkimuksessa kuitenkin muistutetaan, että vielä ei ole syytä juhlaan, koska järjestelmällinen rikollisuus aiheutti vähentymisestä huolimatta 50 prosenttia kaikista petoksiin liittyvistä kuluista. Ammattimaisia petoksia olivat esimerkiksi tekaistujen laskutusosoitteiden muutosilmoitukset, joita myös KPMG:n asiakkaat olivat kohdanneet viime vuoden aikana.

KPMG:n tutkimuksen mukaan organisaatioiden tulisikin huomioida jatkossa entistä paremmin myös perinteisten petosten riskit, mutta varautua edelleen myös ammattimaisen rikollisuuden aiheuttamiin monimutkaisiin uhkiin.

KPMG:n tutkimus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti