Ads 468x60px

lauantai 8. joulukuuta 2012

Muistiinpanojen tekemisen sietämätön keveys

Kuluneella viikolla on uutisoitu Facebookin uudesta ominaisuudesta: sekä iOS- että Android-sovelluksiin on lisätty ominaisuus, joka mahdollistaa käyttäjän kuvien automaattisen synkronoinnin Facebookin kuva-albumiin. Kokeilin itsekin tätä toiminnallisuutta kotilaitteellani ja näppärästihän tuo tuntui toimivan.

Ensimmäinen asia, mikä minulle tuli aiheesta mieleen, oli se, että ”tämähän on aivan nerokas liikeidea”. (Hätäisesti luettuna) käyttöehtojen mukaan käyttäjä antaa Facebookille täyden oikeuden hyödyntää käyttäjän palveluun lataamaa materiaalia. Toisin sanoen, periaatteessa Facebook voisi esimerkiksi myydä minkä tahansa käyttäjän kuvan eteenpäin ansainta tarkoituksessa. Ja koska kuvat latautuvat automaattisesti palveluun (olettaen toki, että ominaisuus on aktivoitu), niin myös kaikki kuvat kuuluvat tästä eteenpäin Facebookille.

Omien kuvieni osalta en usko, että Facebook niillä rikastuisi. Näinpä en ole edellisen kappaleen huomiosta huolissani. Syy, miksi aiheesta kuitenkin *olen* huolissani, on se, että käytän työpuhelimen kameraa aina välillä muistiinpanojen tekemiseen. Esimerkiksi tilanteissa, joissa monimutkaisia asioita mallinnetaan valkotaululle, kamera on lyömätön muistiinpanoväline. Jos työpuhelimessa on Facebook-sovellus ja se on valtuutettu synkronoimaan kuvat, niin myös mahdollisesti luottamuksellista tietoa sisältävät kuvat päätyisivät Facebookkiin. (Onneksi synkronointi ei ole oletuksena päällä ja synkronoidutkin kuvat tulevat oletuksena yksityiseen albumiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tilanne voisi muuttua, ja etteikö käyttäjä voisi vahingossa jakaa luottamuksellista tietoa sisältäviä kuvia eteenpäin.)

Miksi sitten epäilen, että työpuhelimesta voisi löytyä Facebook-sovellus? KPMG Australian tekemän tutkimuksen mukaan (N=2500), kolme suosituinta sovellusta työkäytössä olevissa iPhonea / iPad -laitteissa olivat Facebook (52%), Angry Birds (46%) ja LinkedIn (38%). En usko, että tilanne olisi kovin erilainen tällä Suomessa.

Pikahoito: Joko varmista, että laitteen kuvat eivät synkronoidu automaattisesti laitteen ulkopuolelle tai älä käytä kameraa luottamuksellisen tiedon kuvaamiseen. Muista myös, että mikäli otat toiminnallisuuden käyttöön, niin Facebook-sovellus synkronoi *kaikki* laitteessa olevat kuvat Facebookkiin.

Helppo ratkaisu asiaan olisi tietysti se, että Facebook olisi kielletty sovellus työpuhelimessa. Tämä ratkaisu on kuitenkin vain ”oireen hoitamista varsinaisen vaivan sijasta”. Maailmasta löytyy N+1 kappaletta erilaisia sovelluksia, joilla päätelaitteiden datat voidaan synkronoida erilaisiin pilvipalveluihin. Toki erilaisilla päätelaitteiden hallintajärjestelmillä pystytään niin ikään hillitsemään oireita (ainakin niillä voidaan yleensä kontrolloida mitä sovelluksia laitteeseen saa asentaa), mutta miksi hankkia työntekijöille yli 500€ laitteita, jos niiden toiminnallisuus on 40€ puhelimen tasolla?

Itse näen asian niin, että kieltoja oleellisempaa on kouluttaa käyttäjiä. Käyttäjien tulee ymmärtää, mikä *tietoaineisto* on luottamuksellista ja mikä ei. On muistettava, että esimerkiksi perinteisten sähköpostin (ja sen liitetiedostojen), kalenterimerkintöjen ja kontaktitietojen lisäksi myös päätelaitteissa olevat kuvat, videot, ääninauhoitukset tai käyttäjän paikkatiedot saattavat sisältää luottamuksellista dataa. Jos näen, että päivittäin kirjaudut jossain tietyssä lounaspaikassa Foursquareen, niin ei ole rakettitiedettä päätellä sinun olevan töissä jossain lähellä. (Yleensä toki käyttäjän toimiston sijainti ei ole salaista tietoa, mutta joskus oma sijainti on syytä pitää omana tietonaan.)

Näinpä, tämän tarinan tarkoitus ei ollut pelotella (jälleen) uusilla peikoilla. Tarinan tarkoitus oli herättää ajatuksia ja muistuttaa siitä, että monesti tehokkainta tapa suojautua uusilta uhilta on aktiivinen käyttäjävalistus.

Yksityiskohdista kiinnostuneet voivat säätää iOS-laitteessa kuvien jakamista seuraavasta paikasta:

Settings -> Privacy -> Photos : Facebook:

  • ON - Facebook saa lukea laitteen kuvat
  • OFF - Facebook ei saa lukea laitteen kuvia

Samasta paikasta pystyy myös tarkistamaan, mitkä kaikki muut sovellukset saavat lukea laitteessa olevia kuvia.

Ystävällisin terveisin
Antti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti