Ads 468x60px

maanantai 15. lokakuuta 2012

Tietotekniikan kuluttajistuminen

BYOD – Bring Your Own Device. Vai oliko se Bought Your Own Device? Ei kun, joku taisi viitata siihen termillä Bring You Own Bomb. Noh, niin tai näin, rakkaalla lapsella on useita nimiä. Näin myös tässä tapauksessa.

Tietoturva ry tiedusteli jäsenistöltään muutama viikko sitten, miten jäsenet näkevät tietoturvallisuuden kehittyvän seuraavan viiden vuoden aikana. Yksi kysymyksistä käsitteli omien laitteiden käyttöä töissä. Väitteenä oli, että organisaatioiden modernit työvälineet tulevat syrjäyttämään omien laitteiden käytön tarpeen työpaikoilla. Jäsenistön vastausten perusteella n. 40% vastaajista uskoi siihen, että viiden vuoden kuluttua organisaatioiden modernit työvälineet korvaavat tarpeen käyttää omia laitteita töissä. Mielenkiintoista.

KPMG on tutkinut niin ikään kuluttajistumista kesäkuussa 2012. Tällöin kyselyyn vastasi 668 C-tason teknologiavaikuttajaa maailmanlaajuisesti. Kyselyn tulosten perusteella vastaajat näkivät kuluttajistumisella olevan merkittäviä vaikutuksia jatkossa. 88%:a kyselyyn vastaajista ilmoitti, että heidän työntekijänsä käyttävät omia laitteita töissä. 60%:a vastaajista myös ilmoitti, että he aikovat muokata yrityksensä IT-järjestelmiä siihen suuntaan, että ne tukevat paremmin omien laitteiden käyttöä jatkossa. Sovellusnäkökulmasta taasen 85% totesi, että yrityksen sähköpostia käytettiin omilla laitteilla. Muiden yrityssovellusten osalta käyttö oli tasaisempaa, CRM-järjestelmiä käytti omilla laitteilla 45% käyttäjistä, työajan ja kulujen seuranta sovelluksia 44% ja ERP-järjestelmiä 38% vastaajista.

Kun palaamme Tietoturva ry:n väitteeseen, niin uskonko itse väitteeseen? Hmnn, en. Uskon kyllä siihen, että organisaatioiden tarjoamat työvälineet tulevat ”modernisoitumaan” ja ne todennäköisesti tulevat tarjoamaan paremman mahdollisuuden yhdistää, tai ennemminkin erottaa, työprofiilin ja henkilökohtaisen profiilin samassa laitteessa. En kuitenkaan usko siihen, että enää tulemme tilanteeseen, jossa työnantaja voi määritellä täysin työtekijöidensä työvälineet. Näin ollen olen samoilla linjoilla KPMG:n kansainvälisen kyselyn tulosten kanssa.

Ja miten tämä sitten vaikuttaa mihinkään? Lähinnä siten, että nyt on viimeisiä aikoja varmistaa omiin laitteisiin liittyvien ohjeiden ajantasaisuus; mitä sovelluksia laitteeseen saa asentaa, miten laitteeseen tallennetun tiedon suojaamisesta voidaan varmistua, ketkä kaikki saavat laitetta käyttää jne. Perusjuttuja, mutta silti niin monessa paikassa määrittämättä. Eli, eiköhän kukin osaltamme varmisteta, että homma on omassa organisaatiossamme kunnossa!

Ystävällisin terveisin
Antti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti