Ads 468x60px

keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Tuleeko sähköposti tiensä päähän?

Suuri IT-palvelutoimittaja Atos aikoo uutisten mukaan kieltää kaikilta työntekijöiltä sähköpostin käytön yrityksen sisällä. Atosin selvitykset kertovat, miten sähköpostista on tullut ongelma ja ylimääräinen taakka. Se korvataan modernien ja perinteisten työkalujen yhdistelmällä.

Seuraavatko muut yritykset perässä? Tuskin, mutta monissa organisaatioissa sisäisen viestinnän käytäntöjä, työvälineitä ja työtapoja olisi kyllä syytä miettiä. Monesti yksinkertaisen asian sopimiseen käytetään lähes 10 viestiä, kun asia olisi ollut mahdollista sopia vaikka puhelimessa. Itsekin syyllistyn liian usein lähettämään sähköpostia, vaikka järkevämpää olisi soittaa tai pitää palaveri. Oman sähköpostitulvani hallitsemiseksi siirrän myös automaattisella säännöllä viestit, joissa olen cc-kentässä, toiseen kansioon ja luen ne myöhemmin. Tämäkin on kyllä aiheuttanut erinäisiä ongelmia, kun viestin lähettäjät olettavat minun olleen tietoisia asioista, joita eivät kuitenkaan ole nähneet niin tärkeäksi, että olisivat osoittaneet viestin suoraan minulle.

Miten tämä liittyy tietoturvallisuuteen? Ei ehkä suoranaisesti mitenkään, mutta mikäli viestinnässä sähköpostin rooli vähenee, jota itse kuitenkin epäilen, tulee korvaavat ratkaisut rakentaa turvallisesti. Joissakin asioissa ja toimialoilla tulee myös tarvittaessa pystyä osoittamaan, että joku tieto on lähetetty tai vastaanotettu. Miten tämä tehdään esimerkiksi puheluissa tai pikaviesteissä? Entäpä, jos viestintään käytetäänkin vaikka Facebookkia?

Sähköpostiin ja tietoturvallisuuteen liittyvänä yksityiskohtana voin vielä kertoa sellaisen tilastotiedon, että vuonna 2010 KPMG:n globaalisti lähettämästä sähköpostista noin 45% oli automaattisesti TLS salattua KPMG:n ja vastaanottajan postipalvelimien välillä. Tästä voinee vetää sellaisen johtopäätöksen, että koska suuri osa maailman organisaatioista on KPMG:n asiakkaita, tukee noin 45% maailman organisaatioista sähköpostin Opportunistic TLS salausta. Jos oma organisaationne ei sitä tue, kannattaa postipalvelimien asetuksia muuttaa niin, että salaus on jatkossa mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti