Ads 468x60px

lauantai 15. lokakuuta 2011

RSA Europe 2011: 3. päivä

Varsin pitkä, mutta antoisa viikko alkaa olla takanapäin. Konferenssi päättyi torstaina ja osallistujat lähtivät omiin suuntiinsa konferenssireppu kokemuksia täynnä.

Torstain antia kuvaavat mm. seuraavat ajatukset:

  • "Metrics are Bunk!?" Konferenssin yksi eniten ajatuksia herättävistä aiheista, joka kyseenalaistaa nykyisin käytössä olevat tietoturva- ja riskimittarit. Tämä ansaistsee syvällisemmän käsittelyn, joten seuratkaahan blogia.
  • "Wikileaks is not the problem - the problem is that information leaks out of organizations in the first place!" Wikileaks:n toiminnan moraalista voidaan olla montaa mieltä, mutta perimmäinen ongelma on, että arkaluontoista tietoa vuotaa ulos organisaatioista ja esim. Wikileaksin kaltaisten tahojen käsiin.

Konferenssin loppupuheenvuorossa Sir Tim Berners-Lee toi esiin omaa visiotaan tulevaisuuden Internetistä. Hänen ajatuksensa olivat hyvin käyttäjäkeskeisiä ja kuvastivat ehkä laajempaakin muutosta ympäristössä jossa toimimme - tietotekniikka ja Internet ovat arkipäiväistyneet, mutta teknologioista paistaa edelleen läpi niiden kehittäjien insinööritaustaisuus.

Sähköinen kommunikaatio perustuu edelleen valtaosin suojaamattomaan sähköpostiin. Palvelinten välillä liikenne alkaa tosin olla kohtalaisen usein salattua, mutta päästä-päähän salaus puuttuu edelleen. Tekniikka suojaukseen on olemassa - julkisen avaimen salaus - mutta edelleen puuttuu yhtenäinen toteutusmalli ja menetelmä avaintenvaihtoon. Tässä varmaan osasyynä on rakennettujen työvälineiden ja tekniikoiden käytön vaikeus. Käyttäjänäkökulmaa kaivataan enemmän - tilaisuuksia turvalliseen avaintenvaihtoon on kyllä riittämiin kunhan itse vaihtotoimenpide saadaan tehtyä sujuvasti.

Kokonaisuutena konferenssi oli varsin onnistunut ja antoi hyvän kokonaiskuvan tämän hetken tietoturvallisuuskentästä. Bleeding edge tekniset esitykset tosin olivat varsin harvassa - näitä hakeville Black Hat on parempi kohde.

Suomalaisia osallistujia konferenssissa oli joitakin kymmeniä, pohjoismaisia vajaa sata. Kaiken kaikkiaan osallistujia lienee ollut lähempänä tuhat. Verkottumismahdollisuuksia siis löytyy.

/Samuel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti