Ads 468x60px

perjantai 23. syyskuuta 2011

Miksi ”kaikki” julkishallinnon IT-projektit epäonnistuvat?

Turun Sanomissa julkaistiin 23.9.2011 artikkeli, jossa todetaan: Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan it-alan järjestelmäntoimittajat ovat aiheuttaneet veronmaksajille satojen miljoonien eurojen menetykset. – Julkisella puolella kaikki isot tietojärjestelmähankkeet ovat päätyneet viime aikoina kaaokseen käyttöönottovaiheessa. Tarkastusviraston mukaan syy ei ole ostajissa ja artikkelissa arvotellaan kovin sanoin tiettyjä suuria järjestelmätoimittajia ja heidän kyvyttömyyttään oppia aikaisemmista virheistä.

Olen omassa työssäni saanut seurata monia merkittäviä it-projekteja ja oman kokemukseni mukaan syy ei todellakaan ole pelkästään toimittajassa. Tarkastusviraston omassa raportissakin todetaan että ”Julkinen sektori on ollut tässä suhteessa aivan liian löperö. Maksetaan siitä, että toimittajat korjaavat omia virheitään” Oman kokemukseni mukaan viimeaikaiset it-projektien ongelmat johtuvat:
  • Julkisten hankintojen kilpailutuksesta – ei voida riittävästi keskustella toimittajien kyvystä toteuttaa haluttu kokonaisuus, valinnassa korostuu monesti pelkkä hinta, toimittajien saadessa tasavertaiset laatupisteet. – Hankintalaki asettaa haasteita hankinnalle.
  • Hintakilpailun aiheuttamista paineista toteuttaa voitettu projekti mahdollisimman edullisesti – usein osa työstä ulkoistetaan halvan työvoiman maihin.
    Riittämättömistä ja huonosta projektin hallinnasta ja projektin aikaisten muutosten hallinnan puutteista.
  • Riittämättömästä valvonnasta, riskienhallinnasta ja riippumattoman testauksen / laadunvarmistuksen puutteesta.
  • Kiireestä ja epärealistisista aikataulu tavoitteista.
Yleensä epäonnistuminen johtuu näiden kaikkien tekijöiden yhteisvaikutuksesta eikä kaikki näistä syistä ole pelkästään toimittajien kontrollissa. Toki toimittajilla olisi parantamisen varaa muun muassa sovelluskehityksen tietoturva-osaamisessa. Tämä on selkeä puute ja ongelma, johon itse törmäämme omassa auditointityössämme.

Projektinjohdollinen ja aikatauluihin liittyvä ongelma on se, että silloin kuin tilaaja on ymmärtänyt tilata järjestelmälle tietoturva-auditoinnin ennen käyttöönottoa – ja tässä julkishallinto on parantanut toimintaansa viimevuosina – ei järjestelmä yleensä ole valmis silloin, kun se pitäisi testata ja tuotantoon se pitäisi saada eilen.

Valtiontalouden tarkastusviraston raportissa on kyllä suuri totuuden siemen, mutta vastuu epäonnistumisista on sekä ostajalla että toimittajalla ja osittain myös lainsäädännöllä.

Turun Sanomien artikkeli http://www.ts.fi/online/kotimaa/259794.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti